AİLE VE ÇİFT TERAPİSİ

Aileler, toplum içinde yer alan ve kendi içinde alt sistemlere ayrılan alt sistemlerdir. Bu sistemler karı-koca, anne-çocuk, baba-çocuk ve varsa kardeşler arasında olan alt sistemlerdir. Bu sistemlerin içinde bireylerin birbiri ile ilişkisi söz konusudur. Ailede ortaya çıkan her durum, her bir aile bireyi üzerinde etkili olabilmektedir. Ailenin temel üyeleri olan eşler ve çocuklar arasında, zaman zaman davranış kalıbı haline gelmiş zor ve sıkıntılı süreçler yaşanabilmektedir. Bu zorluk ve sıkıntı, ailenin bir ya da birden çok üyesinde, çok çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. İşleyişte zorluğu olan ailelerde ve ailenin bir alt sistemi olan çiftlerde çoğu zaman bir “tanımlanmış kişi/hasta kişi” nin belirlenmesi ile problemin kaynağı olarak tüm sorumluluğu o kişiye atfetme yönünde bir savunma mekanizması görülebilir. Bu kişiler ise sıkıntıları ile baş etmekte zorlanmakta ve kendi sorunlarını, rahatsızlığını ve bunalmışlığını ifade edememekten şikayet ediyor olabilirler.

Hem bu belirlenen kişinin hem de bütününde ailenin/çiftin sıkıntılı döngüsünden çıkabilmesi ve sistemin rahatlatılması için terapötik müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır. Hem bireyin “birey” olarak kendi psikolojik durumunu gözeten hem de kişinin aile sistemi içinde değerlendirilmesine olanak tanıyan en yaygın ve bu anlamda pratik yaklaşımlardan birisi aile ve çift terapisidir.

Evli/evli olamayan çiftler, boşanma kararı alanlar/alamayanlar, ayrılmak isteyenler, birleşmek isteyenler, partneri ile her türlü sorunu olanlar, cinsel ilişki problemi yaşayanlar, diğer aile üyeleri ile her türlü sorunu olanlar, anne-baba-çocuk üçgeninde sorun yaşayanlar, iletişim problemi yaşayan kişi ve/veya kişiler, aile ve çift terapisinden fayda sağlayabilmektedir.

Aile ve Çift terapisini, bu eğitimi almış uzman kişiler yapabilir. Terapist, tıp doktoru veya psikolog/psikolojik danışman veya sosyal hizmet uzmanı olabilir.

Terapi süreci, terapistin belirleyeceği aralıklarla yapılan toplamda 8-12 seans süren bir süreçtir. Bu süreçte kişiler, çift olarak veya tek tek görülebilmektedir. Terapiste başvuruyu yine bireysel veya çift olarak yapabilirler. Aile terapisinde, seans odasında duruma göre 1, 2 veya daha çok kişi bulunabilir.

Aile ve Çift terapisinin diğer terapilerden farkı ilişki temelli çalışılmasıdır. Bir çok sistem ve alt sistemlere dahil olan birey veya bireyler, sürdürdüğü ilişkiler üzerinden değerlendirilir ve kişi “bireysel olarak” gelmiş dahi olsa, yine bu sistemler dahilinde çalışılır. Alt sistemlerden birine yapılan müdahale, diğer sistemleri de değiştirebilmektedir.