TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU (TSSB)

Travma sonrası stres bozukluğu, travmatik olayın meydana gelmesinden sonraki 1 ile 6 aylık süre zarfında olaya bağlı meydana gelen stres durumunu ifade eder. Aşağıda belirtilen durumlar Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nun genel belirtileridir;

  • Kâbuslar, gece korkuları veya travmatik olayla ilgili olarak istemsiz olarak hatırlanan kısa süreli görüntüler (flashback).
  • Fiziksel uyuşmalar ve/veya duygulanımda kısıtlılık. Kişiler, eskiden keyif aldıkları aktivitelere veya kişilere ilgilerini yitirebilir ve bu tür faaliyetlere dahil olmak istemeyebilir.
  • Kişiler sürekli tetikte olabilir veya şiddetli korku tepkileri verebilmektedir. Örneğin, savaş sonrası TSSB geçiren bir kişi arabanın kontak sesi kişiye bomba patlamış gibi gelebilir ve hızla kendini yere atabilir.
  • Yaygın endişe, depresyon, uyku uyuyamama, zayıf hafıza, konsantrasyonda veya verilen bir görevi tamamlamada zorlanma, hayatta kaldığı için suçluluk duygusu, ani öfke patlamaları, alkol veya madde kullanımına yatkınlık gibi sıkıntılar da duruma eşlik edebilir.

TSSB için Kişisel Değerlendirme

Geçmişte veya yakın bir zamanda korku verici travmatik bir olay yaşadınız mı veya böyle bir olaya şahit oldunuz mu?

Olayla ilgili anıları yineleyen bir şekilde rüyalarınızda görüyor musunuz?

Travmatik olayı hatırlatan olaylar karşısında gerginlik yaşıyor musunuz?

Hatırlatıcı olaylardan kaçınıyor musunuz? o Travmatik olayın üzerinden bir ay geçmesine rağmen bozukluğun tanımında ifade edilen TSSB belirtilerine sahip misiniz?